top of page
  • Forfatterens bildeVidar Petterson

Tour de France 2020 - Favorittene

Oppdatert: 16. okt. 2020

Sesongen er fullstendig snudd på hodet av pandemien, og noen nye har kommet til og andre har vært utsatt for velt. Nå tre dager før start rangerer vi de rytterne etter en blanding av tidligere meritter og den formen de har vist under forberedende ritt den siste måneden.


1. Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

Beste Tour-resultat: Nummer 4 i 2018.

Han var vårt førstevalg før Covid19 pandemien, og er det fortsatt.

Roglič har vært den sterkeste rytteren i de korte etapperittene i august. Han dominerte Tour de l'Ain og i Critérium du Dauphiné tok han en tilsynelatende lett seier på andre etappe til Col de Porte.

Han så ut til å gå mot en lett seier før han kræsjet på fjerde etappe og sto av rittet for å spare seg til TdF. Den eneste usikkerheten rundt hans favorittstempel er om han er fullstendig restituert etter skadene.



2. Egan Bernal (Team Ineos)

Ned fra første plass.

Beste Tour-resultat: Vinner i 2019.

Colombianeren vant i fjor, men har vist varierende form i august og trakk seg fra Critérium du Dauphiné etter tredje etappe på grunn av ryggproblemer. Han kjørte riktig nok bra i Tour de l'Ain og så ut til å ha stigende form.


Etter at Ineos-sjef Dave Brailsford sendte Chris Froome og Geraint Thomas ut av Tour-laget er han lagets ubestridte kaptein med årets positive klatreoverraskelse russiske Pavel Sivakov, og fjorårets nokså overraskende Giro-vinner Richard Carapaz som støtte i fjellene.


3. Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) - Opp fra tolvte plass.

Beste Tour-resultat: Nummer 2 i 2018.

Tilbake etter langvarig skade har nederlandske Tom Dumoulin vist stigende form med 11. Plass i Tour de l'Ain og i 7. Plass i Critérium du Dauphiné.

Team Jumbo Visma har sin kaptein i Primoz Roglic, som vi har på første plass, men om han får problemer har også Dumoulin vinnersjanser.


4. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) Ned fra tredje plass.

Beste Tour-resultat: Nummer 3 i 2014.

Vi hadde han på tredjeplass og nå på fjerde. Dette selv om han var Roglič nærmeste på etappe 2 og 3 i Critérium du Dauphiné viste han og laget svakheter på femte etappe da de ikke klarte å forsvare seieren. Vi har sett det før - han har ofte en dårlig dag i fjellene.


5. Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) - Ned fra andre plass.

Beste Tour-resultat: Nummer 2 i 2013 og 2015.

Han fullførte heller ikke årets Criterium du Dauphine. Usikkerheten som sender han ned fra andre til femteplass er kneskaden han fikk da han ble påkjørt av en bil under trening i juli.

Quintana så ikke ut til å være like komfortabel i klatringene som vanlig.


6. Richard Carapaz (Team Ineos). Ny på listen.

Tour de France debutant.

En uventet oppringing dukket opp med beskjed om at han skulle stille i årets Tour. Han er en som kan ta over hvis Bernal har problemer. Han hadde opprinnelig lagt opp trening og forberedelser for å forsvare fjorårets Giro d'Italia seier.


7. Miguel Ángel López (Astana) - Ny på listen

Tour de France debutant.

Den colombianske Astana Pro Team rytteren

López viste under Dauphiné at han er godt forberedt til sin TdF debut. Femteplassen var sterk, og legger vi til at han har tredjeplasser sammenlag i både Giroen og Vueltaen er det klart at han tåler tre ukers hardkjør.


8. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) - Ny på listen.

Tour de France debutant.

Team UAE-rytteren, Slovenske Tadej Pogacar klatret seg inn på vår liste under årets Criterium du Dauphine.

Pogačar er, eller var, tiltenkt en hjelperytterrolle for kapteinen Fabio Aru, men etter å ha tatt fjerdeplassen sammenlagt i Dauphiné, hvor Aru slet vil det ikke overraske om han klatrer seg høyt opp på listen og forbi Aru.


9. Guillaume Martin (Cofidis)

Ny på listen

Beste Tour-resultat: Nummer tolv

i 2019.

Martin ser ut til å ha hatt godt av byttet fra Circus-Wanty Gobert laget til Cofidis.

Årets Criterium du Dauphine, hvor han endte på tredjeplass sammenlagt, viste han at han var sterk i klatringene, og ikke minst var han angrepsvillig.


10. Daniel Martínez (EF Pro Cycling) - Ny på listen

Beste Tour-resultat: Nummer 36 i 2018

Colombias Daniel Martinez kunne juble etter sammenlagtseieren i årets Criterium du Dauphine. Vinnerne av Criterium du Dauphine har det for vane å gjøre det bra i TdF, og fem av de åtte siste vinnerne har vunnet Touren det samme året. Men vi sliter litt med å se han på podiet i Paris. Han er kun 24 år og syklet taktisk klokt i Dauphine, så det blir en spennende rytter å følge.



Andre spennende ryttere å følge:

Romain Bardet (AG2R La Mondiale). Alltid med å kjempe i fjellene, men det rakner alltid på en etappe.


Bauke Mollema (Trek-Segafredo). Angrepsvillig rytter som mangler det siste på treukersrittene. Han har en sjetteplass fra 2013, men tror det blir tøft å forbedre, eller gjenta den.


Mikel Landa (Bahrain McLaren). Han hadde kanskje fortjent en plass blant de ti første, men også han hadde store ryggproblemer under Dauphine, og er litt usikker.


Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe).Den tyske Bora-rytteren er kanskje en vi har glemt, men han ble nummer fire på fjorårets TdF. Tyskeren har bare hatt 10 rittdager og i tillegg endte han i asfalten under Dauphiné hvor han fort kunne endt på podiet.


Richie Porte (Trek-Segafredo). Han kjørte bra under Mont Ventoux Dénivelé Challenge med andreplass og femteplass til Grand Colombier under Tour de l'Ain. Også på Dauphiné kjørte han tidvis bra, men så ujevn ut. Kankje var det en del av opplegget før Touren?


Fabio Aru (UAE Team Emirates). Han har sett bedre ut i årets forberedende ritt, men ujevnheten er hans store svakhet. Men han har tross alt en Vuelta seier!


Adam Yates og Esteban Chaves (Mitchelton-Scott). Yates endte på 17. Plass i Dauphiné, og Chaves var sist sett med startnummer i Polen Rundt. Meget usikre selv om de er kandidater til etappeseire i fjellene.


Pavel Sivakov (Team Ineos). Han er hjelperytter, men innsatsen hans i fjellene hittil i år gjør at vi må nevne han som en mann å kikke litt ekstra på.



147 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page