top of page
  • Forfatterens bildeVidar Petterson

Test - Stages wattkrank

Vi har hatt gleden av å sykle med tredje generasjon Stages wattmåler i sommer. Morsomt så lenger du ikke sammenligner med proffenes wattall...

Wattkrankene dukket først opp på spinningsykler i 2010. To år senere i 2012 kunne du kjøpe wattmåleren og montere den på din egen sykkel. Den første utgaven målte watt kun på den venstre siden, det samme som den vi har testet i sommer gjør. Med andre ord den måler kraften i det venstre benet legger til akkumulert watt for høyre benet og regner ut en snittwatt. Vil du se forskjellen på høyre og venstre ben kan du skaffe deg LR varianten som gir deg den informasjonen. (ikke så stort utvalg). Mange modeller Stages har en versjon av krankarmen til de fleste kranker på markedet, Shimano, FSA, Sram, Campagnolo, Race Face, Cannondale og en rekke spinningssykler. Nytt på Versjon 3 Fordelen med denne versjonen som kun er på venstre side er pris og enkel montering. For dere som har prøvd versjon 1 og 2, har det kommet viktige forbedringer på denne versjonen - versjon 3. 1. Nøyaktigheten er bedre med kun ± 1,5% avvik. Noe som ikke betyr noe når du bruker samme wattmåler hele tiden. 2. Batteritiden er nå ca 200 timer. Å skifte batteri (CR2032 som kan kjøpes over alt) er enkelt, og kan gjøres uten verktøy. 3. Litt svak signalstyrke kunne tidligere oppleves, og det kunne oppstå problemer å kommunisere med smarttelefonen eller ANT+ sykkelcomputer. Dette er nå rekonstruert og signalstyrken er 6 ganger så kraftig. 4. Enheten som sitter på innsiden av krankarmen stikker mindre ut og den vil gå klar av stort sett alle rammer på markedet. 5. Wattmålerne har nå en LED indikator som viser batteristatus og når wattmåleren er aktivert.

Versjon 3 har blitt tynnere, og det betyr at det ikke er plassproblemer.

Ut på veien Det starter med montering. Noe mange kvier seg for. Måleren sitter på venstre krankarm. Du bytter ut den som sitter på sykkelen med Stages krankarm. Da skrur du av den venstre krankarmen og erstatter den med Stages arm. Den ser lik ut som den du bytter, men har måleren med batteri festet på innsiden. Jobben tar kun 5-10 minutter. Er du usikker på hvordan du fjerner krankarmen finner du Youtube video til de fleste modeller. Etter montering parer du krankarmen/måleren med det du måtte bruke av sykkelcomputer, eller smarttelefon. Jeg bruker en Garmin Edge og da valgte jeg “sensorer” fra menyen og “legg til sensor” trykk på “power.” Velg sensoren som kommer opp på skjermen. Drei på kranken for å sjekke at det er forbindelse mellom computer og krankarm. Ved starten av turer får du spørsmål om du ønsker å kalibrere. Sett krankarmen (den venstre) med måleren på i vertikal stilling (venstre pedal ned, og ikke bruk kraft). Det tar noen sekunder og så er det klart. Bruken av Stages er fullstendig problemfri, noe som er befriende i jungelen av utstyr, apper osv. Når du ruller avgårde er det morsomt å se hvordan watten hele tiden varierer. Den rea­gerer raskt og du få også samtidig kadensmåling. Hva betyr informasjonen på Garminen når du ser på tallene etter turen? Det dukker opp informasjon på skjermen du vanligivs ikke får etter en treningstur. Tall som er opplagte er; Gjennomsnittlig wattforbuk og maksimum watt. Mindre kjent informasjon er; Normalized Power, som er den faktiske watten når alle forhold som vind, kupert løype etc er tatt i betraktning. Kraft intensitetsfaktor, viser hvor hard innsatsen i forhold til din fysiske form har vært under turen. Under 0.75 regnes som rolig restitusjonstrening. 0.75-0.85 hard og intens tur 0.85-0.95 Tempoøkt, eller intervalltrening, eller lange turer. 0.95-1.05 Harde intervaller, rittempo. 1.05-1.15 Harde korte intervaller. Kort temporitt. Dette er basert på hjertefrekvens og ikke minst at du har lagt inn en terskelwatt på sykkelcomputeren.

Her vises hvor liten wattmåleren er på den originale Campagnolo krankarmen. Den ekstra vekten på Campagnolo er kun 15 g.

Training stress score, beregnes ut fra wattforbruk under hver tur. Det hjelper deg til å anslå hvor mye hvile du trenger. Mindre enn 150 - Lite behov for restitusjon (helt uthvilt dagen etter). 150-300 betyr at du kan føle deg litt sliten dagen etter trening, men helt uthvilt neste dag. 300-450 kan kjenne deg sliten i to dager etterpå. Over 450 meget sliten og du vil merke det i flere dager. Tråkkeffektivitet, forteller deg hvor effektivt du trår, om du har et såkalt bra “rundtråkk” som betyr at du også trekker pedalen opp og ikke bare tråkker den ned. det måles altså hvor bra du “spinner pedalene” rundt. Det er nokså vanlig å ligge rundt 75-80%. Dette er målinger som kan hjelpe deg om du trener hardt, og det er interessant å se hvor forskjellige tall du får på variasjon i intensitet. Konklusjon Etter noen måneder med Stages watt er det kun positivt. Jeg brukte 10 minutter på montering og noen få minutter på å pare den med Garminen. Siden har den fungert problemfritt på hver tur. Da jeg ikke hadde kadensmåler er det en ekstra liten bonus du kanskje ikke tenker på når du vurderer en wattmåler som dette. Pris til Campagnolo Record 8.999,- Du får som nevnt Stages til: Shimano, FSA, Sram, Campagnolo, Race Face, Cannondale og andre løsninger. Pris varierer fra ca 5.500 til 12.000,-

445 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page