top of page
Forfatterens bildeVidar Petterson

6 grunner til å sykle På Røros

1 Kontakt med historien

Røros har en mer en tre hundre år lang og rik gruvehistorie, som ble avsluttet på 1970-tallet. Mange av de gamle gruveveiene er i dag delvis gjengrodd og uaktuelle for bilkjøring. Og nettopp derfor en spennende måte for en terrengsyklist å gjøre seg kjent med området, gruvene og kulturminnene. På nordsiden av Røros kan du for eksempel utforske områdene ved Kongens gruve og Arvedalsgruva, i nordøst er det aktuelt å sykle opp til Olavsgruva på Storwartz-feltet, 12 km fra byen, og få omvisning inne i gruva.

2 Tilgjengelige fjell og topper

Grenseland mellom Trøndelag og Hedmark og fjellene er slake, udramatiske og tilgjengelige. Kort vei å sykle fra byen opp til snaufjellet. Fra sentrum til toppen av Enarsvola (895 moh.), for eksempel, er det bare litt over en halv mil på asfalt og grusvei. Ved å ta i bruk kjerreveier og relativt enkle stier, er det lett å komme seg opp på flere andre topper og utsiktspunkter, for eksempel Skå­kåsfjellet (900 moh.) og Rådlausfjellet (902 moh.). Begge mindre enn en mil fra Røros.

En litt mer krevende dagstur går fra Sundet, rett vest for byen, oppover Rødalen til Røsjøen gruve. Herfra vil et kort stiparti tar deg på østsiden av sjøen og videre på artig kjerrevei over Orvbergsfjellet til Kongens gruve. Lett retur på grusvei ned til Orvos ved Glomma, og sørover til Røros igjen.

3 Lite biltrafikk

Med unntak av Fv.30 mot Støren og Fv.31 til Brekken og Sverige, er veiene gjennomgående lite trafikkerte og dermed trygge som sykkelruter. Har du med familien på tur, eller bare liker å ha veien omtrent for deg selv, kan du prøve noen av blindveiene. følg nordsiden av Håelva østover mot Mølmannsdalen, Skjevdalen og Kvipsdalen ved Rambergsjøen (18 km en vei). Kjører du Fv.31 til Røragen øst for byen, får du en fin sykkeltur inn til den idylliske seteren Ljøsnåvollen (14 km), der det er full drift om sommeren, og ubetjent overnattingskvarter.

Alternativt kan du prøve den litt seige motbakken i Vanggrøftdalen, som tar deg fra Os opp til mer enn tusen meters høyde på vei til Forollsjøen i Forollhogna nasjonalpark. Fra Røros er det 48 km.

4 Enestående stisykling

Det som i manges øyne er det aller grommeste med å sykle på Røros er nettverket av smoothe og ofte raske stier, over flate furumoer eller bjørkeskog i morsomt småkupert morenelandskap laget etter istiden. Underlaget er ofte tørre barnålstier, eller fast jordbunn med litt gress og mose. Stiene stammer gjerne fra gammel seterdrift, eller er transportveier fra folk som gikk til og fra arbeidet i gruvene. I dag utgjør disse samlet sett et svært attraktivt nett av flytstier og store naturopplevelser for ivrige terrengsyklister. Skal du introdusere noen til stisykling, kan for eksempel Mølmannsdalen, noen få kilo­meter øst for byen, være stedet å starte.

5 Rørosrittet

Hvor finnes den mest underholdende sykkeltraseen i landet? Det finnes det ingen fasit på. Men skal en bedømme utsagn fra de som deltok på det nystartede Rørosrittet, er traseen her akkurat det terreng-syklister med forkjærlighet for sti, lenge har ønsket seg. Med skog, fjell og daler og et underlag med en kombinasjon av grus, kjerreveier, og ikke minst mye fin og rask sti, kommer rytterne i mål med fete glis og følelsen av at stisykling primært ikke betyr «deng» men moro!

Rittet går i september, har en mosjonsklasseløype på 25 km, og en aktivklasseløype på 45 km. Se rorosrittet.no for detaljer.

6 Langturmuligheter i ekte villmark

Det er en rekke rundturer som er aktuelle for tursyklister som vil bruke to eller tre dager på å utforske denne spennende og tynt befolkede delen av Norge. Siden det kan være langt mellom organisert servering og overnatting, er det å ha med telt og utstyr selv den ultimate og frieste måten å gjøre det på.

Snarveien ut i villmarka er å følge veien langs Håelva i retning Femunden, her er det nesten umiddelbart slutt på både bosetting og biltrafikk. Fra sørenden av Rambergsjøen kan du ta grusveien sørover over den åpne og vakre Grådalen og ned til Tufsingdal. Følg Fv.26 vestover til Os, derfra den mer kuperte baksideveien til Røros, totalt en tur på litt over hundre kilometer.

En lenger tur, som kommer mye tettere på Femunden nasjonalpark, starter med å sykle til Synnervika (33 km), i nordenden av innsjøen Femunden. Herfra går det båt daglig i sommersesongen. Gå av ved stoppet Revlingodden, sykle opp til flotte DNT-hytta Svukuriset for en lunsj. Fortsett sørover til det lille tettstedet Elgå (matbutikk), så på asfalt videre sørover til Sorken og Femundsenden (campingplass, hytteutleie). Så kommer du snart innpå den Fv.28 som går mil på mil, nesten uten motbakker eller bebyggelse, på vestsiden av Femunden til Tufsingdal, retur via Os til Røros. Totalt en runde på 195 km.

254 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page